Translate

duminică, 26 mai 2013

Influientele ETNO in decorari




Covorul si semnificatia modelului traditional


Din multitudinea simbolurilor creștinismului timpuriu, prezente în operele apologeților creștini voi analiza Arborele cosmic sau Pomul vieții. Este unul dintre cele mai bogate și mai răspândite simboluri. Mircea Eliade distingea șapte interpretări principale pe care, de altfel, nu le considera exhaustive, dar care se articulează toate în jurul ideii de Cosmos viu, în veșnică regenerare. Simbol al vieții în contiună evoluție, în ascensiune spre cer, arborele evocă întreg simbolismul, iar în cazul de față, al moralității iudeo-creștine. Pe de altă parte, el slujește drept simbol pentru caracterul ciclic al evoluției cosmice: moarte și regenerare, înlesnește comuniunea între cele trei niveluri ale cosmosului: cel subteran, prin rădăcini; suprafața pământului, prin trunchi și crengile de jos ; înaltul, prin ramurile dinspre vârf.
 

 

 

Alaturi de pasare si de modelul geometric este cel mai intilnit simbol in arta traditionala romaneasca 

 

 

 

 

Dar nu putem scrie despre articolele realizate in care s-a folosit acest simbol, fara a aminti de Ghirlandaio si Holbein fiind de acord cu influientele acestora in "traditionalul romanesc" 







Realizat de Ghirlandaio in secolul XV este o piesă de mare raritate, unicat mondial prin compoziţie, vechime şi complexitate. Covorul are câmpul central divizat în două casete pătrate cu fond roşu, fiecare dintre acestea închizând un romb cu fond galben. În interiorul romburilor, apare un romb mai mic, cu fond roşu, care include un ornament în formă de cruce. Chenarele au pe fond roşu, motive ornamentale solare în formă de S. Cartuşele pătrate ale bordurii au fonduri de culori diferite şi includ hexagoane roşii cu motive geometrice care au central motivul stelei puternic geometrizat.


 
 

 

 

 

 





Despre covoarele lui Holbein (sec XVI) se poate afirma ca sunt dintre cele mai reprezentative din lume. Pe plan mondial sunt cunoscute cca. 80 de covoare sau fragmente din acest tip catalogate dupa dimensiuni şi bogăţie cromatică. Câmpul central este în întregime decorat cu medalioane ornamentale.




De ceva ani se vorbeste despre decoruri in care sunt prezente influientele etnice. Putem vorbi deci de un stil decorativ etno, distinct de cel eclectic, care evolueaza si se modifica odata cu tendintele.Artizanatul, indiferent de origine, este cel care asigura adevarata valoare. Asa ca, in demersul de a ne amenaja un decor etno, ar trebui sa optam pentru obiecte autentice, care imbina maiestria artistului cu semnificatiile traditionale. Fireste ca, atunci cand vrem un ambient cu influente etno, suntem liberi sa alegem elementele care ne impresioneaza si ne reprezinta cel mai bine.



  





Asadar, fie ca este folosit peste o dusumea sau un parchet luxos, ori "individualizat" pe un perete este cu atit mai spectaculos cu cit "are si un mesaj de transmis".










 COVOARE TESUTE MANUAL SI MASTI TRADITIONALE, INTR-O CATEGORIE DISTINCTA DIN CADRUL MAGAZINULUI ONLINE
IN CURIND

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu